Postup při preparaci srnčích trofejí. Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšný lov? Pak si můžeme zhotovit trofej v podobě vypreparované hlavy s parožím. Existuje nemálo postupů preparace, založených na individuálních zkušenostech, a zde se můžeme seznámit s nejpraktičtějším z nich, který nám zaručí kvalitní výsledek bez složitých alchymistických kouzel. Ze všeho nejdříve oddělíme z uloveného kusu hlavu a stáhneme kůži, pak vyloupneme oční bulvy a odřízneme tukovou a svalovou... Celý popis

Koupit za 1 490 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Postup při preparaci srnčích trofejí. Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšný lov? Pak si můžeme zhotovit trofej v podobě vypreparované hlavy s parožím. Existuje nemálo postupů preparace, založených na individuálních zkušenostech, a zde se můžeme seznámit s nejpraktičtějším z nich, který nám zaručí kvalitní výsledek bez složitých alchymistických kouzel. Ze všeho nejdříve oddělíme z uloveného kusu hlavu a stáhneme kůži, pak vyloupneme oční bulvy a odřízneme tukovou a svalovou tkáň a z mozkovny vyjmeme mozek. Očištěnou lebku důkladně opláchneme proudem vody zevně i zevnitř, aby byly odstraněny co nejúplněji organické nečistoty zejména z dutin. Poté ponoříme lebku do vody (do nádoby s vodou), tak aby byla zcela ponořena až po růže paroží. V této odmáčecí lázni ponecháme lebku 48 hodin, během nichž vodu nejméně jednou vyměníme. Takto se z kostní dřeně vylouhují zbytky krve. Následuje fáze tepelného opracování čili ovaření (kostrování varem). Lebku vložíme do přiměřeně velké nádoby a opět zalijeme čistou vodou opět až po růže. Vodu uvedeme do mírného varu a během něj sbíráme z povrchu nečistoty, popřípadě doléváme čistou vodu. Lebku vaříme nejméně 40 minut – to se týká mladého kusu (do 2 let); pochází-li lebka ze staršího kusu, dobu varu přiměřeně prodloužíme. Správně ovařená lebka se pozná podle prasklé okostice na čele a očnicích. Pozor: nesmíme lebku převařit, aby z ní nevypadly zuby, popřípadě aby se lebka jinak nedeformovala. Poté ji necháme zchladnout a nejlépe tak, že ji zcela (po růže) ponoříme do nádoby se studenou vodou, a tu nejméně jednou vyměníme, aby chlazení bylo co nejúčinnější
Zobrazit více

Parametry

Výrobce E-myslivost